Met deze uitspraak werd ik afgelopen zomer geconfronteerd toen ik een leeftijdsgenootje vertelde dat ik deel wilde uitmaken van de gemeenteraad in Zwartewaterland. Toegegeven, op het eerste oog lijkt politiek niets voor jongeren te zijn. Er zijn zoveel leuke dingen te doen zoals festivals bezoeken of gezellig de stad in met vrienden. Wekelijks vergaderen in een zaaltje in Hasselt ligt dan niet voor de hand voor de meeste jongeren.
Toch is het van groot belang dat jongeren hun stem laten horen in verkiezingstijd, maar ook zeker daarbuiten. Vorig jaar werd een belangrijk referendum in het Verenigd Koninkrijk gehouden, waar slechts een deel van de jongeren hun stem uitbracht. Een directe consequentie hiervan is dat de toekomst voor alle jongeren in het Verenigd Koninkrijk op het spel staat. Mindere baankansen en hogere huizenprijzen wacht hen in de toekomst.
De gemeenteraad gaat over meer onderwerpen dan jongeren zich nu zullen beseffen. De starterswoningen die zij massaal betreden in Zwartewaterland worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Een gemeente die investeert in goede wegen, minder regels en lage belastingen voor bedrijven zorgt voor banen die door jongeren worden bemand. Voor al deze bovenstaande situaties is het de gemeenteraad die de lijnen uitzet. Een gemeenteraad is een vertegenwoordiging van haar inwoners. Vanaf 18 jaar kan jij als jongere daarin een keuze maken voor jouw toekomst. Ook ligt er een verantwoordelijkheid bij ons allemaal om jongeren het belang in te laten zien van het uitbrengen van hun stem.
Jongeren maken onze samenleving dynamiek en innovatief. De gemeente moet zich inspannen om jongeren te behouden in onze gemeente. Dat is de reden waarom ik mij kandidaat heb gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Jongeren zijn de toekomst. Jongeren in de raadzaal, maar vooral daarbuiten in onze gemeente. Daar wil ik mij de komende jaren voor inzetten.