Inbreng kadernota

De kadernota 2022:

Vanuit de VVD een terugblik naar afgelopen jaar en een blik in de toekomst wat ons mogelijk brengen kan.

Maar het moge duidelijk zijn dat wij niet om de situatie van Covid-19 kunnen.

Dat virus wat ons al anderhalf jaar in de ban houdt en waar naar waarschijnlijkheid nu een vrijere situatie gaat ontstaan.

Tenminste als de overgrote meerderheid zich laat vaccineren.

En bij ons is er onbegrip voor diegene die vanwege overtuigingen zichzelf maar zeer zeker hun medemensen blootstellen aan overdracht van het virus.

Wij willen zeker stilstaan bij diegenen die door dit virus een dierbare is verloren in de voorbije periode en wensen hen sterkte bij hun verdriet.

Voorzitter alles was anders, de raad vergaderde met zoom, de ambtenaren werkten veelal vanuit huis en het sociale samenzijn was beperkt.

Na de laatste persconferentie van de minister president lijkt het erop dat we op de goede weg terug zijn.

Maar of alles weer naar het oude terug gaat, betwijfel ik.

 

Voorzitter mag ik met u constateren dat tijdens deze moeilijke tijd ,onze ambtelijke organisatie, alsmede de griffie hun uiterste best hebben gedaan om onze inwoners en de raad van dienst te kunnen blijven.

Wij spreken als VVD daar dan ook onze dank voor uit.

Ook zijn wij dank aan u verschuldigd als burgervader voor de zichtbaarheid in de samenleving, tijdens deze pandemie.

En natuurlijk voorzitter is het optreden van politie ,zorg personeel ,hulpdiensten en alle anderen die zich dagelijks inzetten voor zorg en veiligheid van ons allen niet onopgemerkt gebleven en hopen wij dat u namens ons onze dank wil overbrengen.

 

Dan voorzitter de kadernota.

U geeft aan dat u in control bent voor de schuldenquote ,een item wat de VVD al menig achtereenvolgend jaar bij u onder de aandacht heeft gebracht, prima.

Tevens geeft u aan niet over het graf heen te willen regeren ,en dat kunnen wij alleen maar waarderen.

U begrijpt dat wij in maart 2022 uitkijken naar een andere uitslag van de samenstelling van deze raad ,en dan is het prettig om de ruimte te hebben.

Want er zijn voldoende onderwerpen die nu maar zeker dan de aandacht verdienen.

Het woning te kort, de energietransitie, het sociale domein.

Eigenlijk alle onderwerpen die u nu ook als risico vol bestempeld.

 

Wij zijn er klaar voor om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen.

En hopen dan ook dat de kiezer ons deze opdracht meegeeft.

Er zijn op dit moment al goede ontwikkelingen, zie de woningbouw aan de kamper zeedijk, Hasselt om de Weede, Tag en het voormalig Agnietenterrein maar wij denken dat er binnenstedelijk nog veel meer te realiseren is.

We zijn dan ook benieuwd wanneer u de raad meeneemt in de gedachte van ontwikkelingen betreft woningbouw en dan natuurlijk de exacte locaties.

Woningbouw die bereikbaar moet zijn voor iedereen.

En woningbouw voor arbeidsmigranten, waar en hoe en hoeveel?

En nu ik toch de arbeidsmigrant aanhaal is mijn vraag ,bent u ervan overtuigd dat alle arbeidsmigranten gevaccineerd zijn ook de short stayers ,en bent u het met ons eens dat dit een overleg -baar feit moet zijn vanuit het uitzendbureau die deze broodnodige arbeidsmigrant naar Nederland haalt.

 

Vraagstukken die de komende periode aan de orde komen , en hoe lossen we de daaruit voortvloeiende parkeer problematiek op.

Datzelfde geldt uiteraard voor de energietransitie.

We lopen keurig in de pas van alle overheden die dat aan ons vragen.

Voorzitter u kent het standpunt van de VVD en hopen dus dat het tij op tijd gekeerd kan worden en dat we zicht krijgen op betaalbare alternatieven die er ook voor zorgen dat natuur en landschap en ook de skyline van Zwartewaterland gespaard blijft.

Wij zien dus graag andere keuzes gemaakt worden dan de keuze voor windmolens en zonnepanelen in natuur of agrarisch gebied.

Het moge duidelijk zijn dat iedereen meegenomen moet worden, en wij zijn dan ook reuze benieuwd hoe u het voor u ziet om de burger te betrekken bij dit proces.

 

Het sociale domein is het domein waar het meeste geld in omgaat. Ook het domein wat de meeste regelgeving kent ,en in de uitvoering veelal door derden wordt afgehandeld.

Volledige controle over die uitvoering is bijna onmogelijk, en een vorm van goed vertrouwen is dan ook meer de regel.

Kunt u ons garanderen dat alle facturen ook een tegenprestatie hebben opgeleverd.

 

Dan voorzitter de financiën.

Als VVD staan we voor gedegen overheidsfinanciën.

Juist in slechte tijden , maar nog belangrijker in goede tijden.

En zoals u zelf aangeeft ,ziet het er naar uit dat de komende periode de broekriem wat minder strak gespannen staat.

Er is wat ruimte, daarom vinden wij dat de gelden zinnig moeten worden besteed.

Voorzitter u houdt geld over. Dus iedere fractie zal beslist een idee hebben er wat mee te willen doen.

Ook wil de VVD daar best een idee voor opperen.

Het ondersteunen van verenigingen na de moeilijke periode van corona is misschien een optie waar u beleid op zou kunnen maken.

De fiets verbinding onderlangs de provinciale weg van Genemuiden pont naar Zwartsluis is onverlicht. Dit vormt in de wintermaanden een onveilige situatie.

Ook staat bij ons nog steeds op het verlanglijstje om een gedeelte van het voormalig sportterrein aan de van Berkenlaan Zwartsluis te verharden.

Wij hopen dan ook dat u in de periode die u nog rest tot maart 2022 in ieder geval nog enig initiatief toont om een eerste aanzet te geven ,van welk idee dan ook.

 

Voorzitter u ziet ,gelijk uw kadernota, is onze bijdrage vol goede hoop op een bestuurlijk aantrekkelijk komende periode.

Laten we het rapport van der Laar ter harte nemen en voor elke fractie een frisse start maken met de ogen gericht op de toekomst.

 

Dit in eerste termijn.